Аптечна довідка
+380(32) 242-59-91

otruyennia_01Літо – пора свіжих овочів та фруктів і пора… нажаль отруєнь.

Харчові отруєння — це захворювання гострого характеру, що виникають після споживання їжі зараженої певними видами мікроорганізмів, або в якій є мікробні отруйні речовини різного походження.
Серед харчових отруєнь найпоширенішими є харчові токсикоінфекції, які виникають внаслідок споживання їжі, зараженої деякими видами мікробів (сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, стрептококами та ін.). Характерною ознакою токсикоінфекцій є те, що вони виникають після вживання їжі, у якій міститься велика кількість збудників хвороб.
Найтяжчим із харчових отруєнь бактеріального походження є ботулізм. Недотримання при домашньому консервуванні термінів стерилізації, неякісне миття посуду, овочів та фруктів сприяє розвитку мікробів ботулізму, накопиченню його токсину, який викликає отруєння. Останнім часом почастішали випадки виникнення ботулізму від вживання в’яленої риби домашнього приготування. Інкубаційний період при ботулізмі триває від 6-8 годин до кількох днів. Ранніми ознаками захворювання є розширення зіниць, опущення повік, двоїння в очах, відсутність реакції на світло. При цих симптомах необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.

Щоб запобігти виникненню харчових отруєнь мікробного походження дотримуйтесь таких правил:
– не купуйте м’ясо, якщо відсутнє клеймо про ветеринарно-санітарний огляд його;
– захищайте харчові продукти від забруднення, користуйтесь чистим посудом, доброякісною водою, дотримуйтесь правил особистої та виробничої гігієни;
– не вживайте сирого молока;
– качині та гусячі яйця використовуйте тільки для випікання хлібних виробів;
– суворо дотримуйтесь технології приготування, термінів теплової обробки страв із м’яса та риби, термінів зберігання та реалізації продуктів, які швидко псуються;
– старанно мийте овочі, посуд для приготування в домашніх умовах консервів і суворо дотримуйтесь термінів їх стерилізації;
– не допускайте змішування свіже приготованої страви із її залишками попереднього дня;
– не захоплюйтесь приготуванням м’ясних і рибних копченостей в домашніх умовах;
– усі продукти, що швидко псуються, зберігайте лише на холоді, слідкуючи за тим, щоб готові для вживання страви не торкалися при цьому сирих м’яса та риби;
– перед вживанням, особливо дітьми, сирих овочів та фруктів, обдавайте їх окропом;
– і останнє, найпростіше, але не менш значиме: завжди перед вживанням їжі старанно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей.

Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але, якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння — це підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше, не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Запам’ятайте, яким би легким не було харчове отруєння, для організму воно не проходить безслідно. У будь-якому випадку, у літню пору – завжди в домашній аптечці тримайте засоби першої допомоги при отруєннях: сорбенти та регідратаційні засоби.

Мережа аптек “Сальве” кожного літа проводить програму “Літня аптечка”, фахові провізори готові підказати Вам, які засоби першої необхідності ( у тому числі при розладах травлення) важливо з собою мати. Підкреслюємо також, що при появі ознак отруєння, вказаних вище – терміново звертайтесь за допомогою лікаря.
Доброго Вам здоров’я!

  • Здоровий спосіб життя
  • Здоров’я дитини
  • Гірудотерапія
  • Ваша аптечка
  • Застуда і грип
  • Ароматерапія