Аптечна довідка
+380(32) 242-59-91

У концепції “10 кроків до здорового харчування”, запропонованою ученими Державного науково-дослідного центру профілактичної медицини немає нічого сенсаційного. Проте закладені в ній принципи допоможуть будь-якому з нас не лише нормалізувати свою вагу, але і зберегти здоров’я і бадьорість на довгі роки.

Крок перший. Здорова збалансована дієта повинна грунтуватися на різноманітних продуктах, переважно рослинного (а не тваринного) походження. Не існує жодного продукту, який міг би забезпечити наш організм всіма необхідними речовинами. Тому харчування має бути максимально розмаїтим.

Крок другий. Хліб, страви і харчові продукти з круп і макаронних виробів, картоплі корисно їсти кілька разів в день. У них міститься безліч необхідних для здоров’я речовин: харчові волокна, мінеральні сполуки, вітаміни групи В і С. Помилкове твердження, що ці продукти сприяють відкладенню жиру. Насправді вміст енергії в крохмалі набагато менший, ніж в такій же кількості жиру або алкоголю. Більшості рекомендують споживати більше хліба, краще чорного і з муки грубого помолу.

Крок третій. Всілякі фрукти і овочі необхідно вживати кілька разів в день в кількості більше 400 грамів додатково до картоплі. Споживання овочів повинен перевищувати споживання фруктів. Овочі і фрукти – джерело антиоксидантів, фолієвої кислоти, заліза, вітамінів і мінералів, які знижують ризик розвитку підвищеного тиску, атеросклерозу і інших серцево-судинних захворювань.

Крок четвертий. Молоко і молочні продукти з низьким вмістом жиру і солі (кефір, кисле молоко, сир, йогурт) слід споживати щодня.Особливо потребують молочних продуктів діти, підлітки і жінки.

Крок п’ятий. М’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру краще замінити на боби, рибу, птицю або пісні сорти м’яса. Порції м’яса, риби або птиці мають бути невеликими. Кількість таких м’ясних продуктів, як ковбаса, сосиски, паштети, слід обмежити. Тваринний жир сприяє підвищенню рівня холестерину в крові і збільшенню ризику ішемічної хвороби серця.

Крок шостий. Споживання жиру, у тому числі і що міститься в продуктах (м’ясі, молоці і ін.), повинен складати від 15 до 30% добової калорійності їжі. Краще готувати їжу на пару, відварюючи, запікаючи, або в мікрохвильовій печі.

Крок сьомий. Перевагу слід віддавати дієті з низьким вмістом цукру – не більше 10% добового раціону. Продукти, що містять багато цукру, є джерелом енергії, але не є необхідним компонентом здорової дієти. Цукор сприяє розвитку карієсу. Учені рекомендують пити воду, а не солодкі напої.

Крок восьмий. Загальне споживання солі, включаючи сіль, що міститься в хлібі, консервованих продуктах і ін., не повинно перевищувати 6 г (1 чайна ложка) на добу. Рекомендується використовувати сіль йодовану. Надлишкове споживання солі асоціюється з підвищеним артеріальним тиском. Консервовані, солоні, копчені продукти не рекомендується щоденно вживати. Їжу слід солити помірно, а для поліпшення смаку додавати трави і прянощі.

Крок дев’ятий. Ідеальна маса тіла повинна відповідати рекомендованим межам (індекс маси тіла від 18,5 до 24,9). Слід підтримувати помірний рівень фізичної активності. Індекс нормальної маси тіла, або індекс Кетле (ІК), можна визначити по формулі: ІК = вага (кг) /зріст (м) 2. Індекс від 25 до 29 – свідчення зайвої ваги. А що перевищує 30 сигналізує про ожиріння. Надлишкове накопичення жиру в області живота представляє більший ризик для здоров’я, чим надлишкове його накопичення в області бедер, так як асоціюється з підвищеним тиском, цукровимдіабетом і раннім розвитком ішемічної хвороби серця.

Крок десятий. Вживання алкоголю повинно складати не більше 2 порцій в день (одна порція – 10 г чистого алкоголю) . При щоденному вживанні алкоголю слід утримуватися від його прийому принаймні один день в тиждень. Побічні ефекти, викликані вживанням алкоголю, пов’язані з його впливом на мозок, печінку, сердечний м’яз, кишечник, підшлункову залозу, нервову систему. Алкогольна залежність приводить до дефіциту вітамінів і мінеральних речовин.

Найголовніше в харчуванні – розумний підхід. Здоров’я – це не що інше, як відчуття міри. І, звичайно, їжа має приносити задоволення, тільки тоді вона йде на користь.

www.likar.info

  • Здоровий спосіб життя
  • Здоров’я дитини
  • Гірудотерапія
  • Ваша аптечка
  • Застуда і грип
  • Ароматерапія